VARA E CA IARNA // Nautilus: Anotimpurile ne influențează în multe privințe psihicul și comportamentul: starea de spirit, preferințele cromatice, disponibilitatea de a fi caritabili, chiar și performanța cognitivă. Recent, specialiștii au descoperit că ele ne pot afecta și cele mai profunde convingeri: felul în care decidem ce este bine și ce este rău. De exemplu, la nivelul populației, este mai puțin probabil ca oamenii să susțină valori morale tradiționale vara și iarna. (Foto: Compass)
SCI-TECH
KCL: Un os din genunchi, mic cât un bob de susan, se pare că a jucat un rol cheie în evoluție, ajutând omul antic să meargă în picioare.
SciAlert: Noi „straturi” de celule sanguine ar putea permite transfuzii între specii.
DW: Einstein, Beethoven și Darwin au fost dislexici. Hemingway și Picasso, la fel. Cercetători germani au descoperit acum cauza bolii.
Sapiens: De ce IA nu va reuși niciodată să redea pe deplin limbajul uman.
Independent: Un robot biohibrid utilizează semnale electrice de la o ciupercă pentru a se mișca și a percepe mediul înconjurător.
SpotMedia: Hyperloop, sistemul de transport care promite viteze de 700 km/h, face un pas înainte. Olandezii l-au testat cu succes. VIDEO
Câștigătorii Premiilor Ig Nobel 2024, acordate pentru realizări care mai întâi ne fac să râdem și abia apoi să și gândim.
Knowable are un nterviu de zile mari cu Peter Mombaerts, neurogenetician care a studiat misterioasa lume a mirosurilor mai bine de 30 de ani.
THE INDUSTRY
Noema: Enigma guvernării spațiului cibernetic. ESEU
BBC: Apple trebuie să plătească statului irlandez 13 miliarde de euro.
OpenAI lansează primul său model lingvistic cu abilități de „raționare”.
Apropo de arestarea lui Pavel Durov, mi-am amintit de un profil excelent al lui făcut de jurnaliștii de la Wired: Cum a devenit Telegram anti-Facebook.
TIME: Cele mai influente 100 de persoane din domeniul inteligenței artificiale.
Panorama: Cât e marketing și cât e realitate în Web3, noul internet care ne promite că Big Tech nu ne va mai controla.
VentureBeat: 71% dintre lideri preferă să angajeze candidați cu competențe în domeniul inteligenței artificiale în locul celor cu experiență relevantă în domeniu, arată un studiu realizat pe 31 000 de subiecți din 31 de țări.
50TopPizza: Cele mai bune pizzerii din lume de anul acesta.
PatruPereți: Școala independentă energetic din Ciugud.
GodBadBillionaire: Cum a transformat Zhang Yiming rețelele sociale prin crearea TikTok + Fortune: Generația Z renunță la Google în favoarea TikTok.
PRIVEȘTE CERUL
Echipajul SpaceX Polaris Dawn a finalizat cu succes prima ieșire privată în spațiu. Ce înseamnă această misiune pentru știință, vă spune Nature.
Scena9: Primul pas pe Lună văzut din România comunistă.
Atmos: Formată din haos în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, Luna oferă multe beneficii - și învățăminte - pentru pământeni.
RoyalMuseumGreenwich: Fotograful de astronomie al anului 2024.
LIFE & SOCIETY
ElPais: Nihilismul financiar.
BigThink: Există cu adevărat iubire platonică?
GSP: După 25 de ani de carieră, Cristina Neagu se retrage din handbal.
Imaginând viitorul tenisului. Un eseu grafic TheVerge. Nu-l ratați!
BBC: Jocurile Mondiale ale Nomazilor. România e prezentă cu 36 de sportivi.
Andrei Pleșu a fost vreme de zece ani, în comunism, șofer de Trabant. Un soi de răzvrătire. Amintirile sale despre acest deceniu nepereche, în Dilema.
Criminal: În vara anului 1975, doi buni amici au încercat un jaf cum nu mai făcuseră până atunci. Ținta lor: mafia. PODCAST
AP: China mărește vârsta de pensionare pentru prima dată din anii 1950.
SpotMedia: România, cea mai bună destinație pentru americanii pensionari.
Revine fascismul? Sau e deja aici prin Trump, Orbán și Putin? Nu totdeauna este ușor să identifici răul în timp real, dar merită să încerci, ne îndeamnă DerSpiegel + un excelent reportaj VSquare despre rețeaua de neonaziști ai Europei Centrale.
Nautilus: Nu reușim nicicum să ne înțelegem adversarii politici.
Raportul Draghi despre viitorul competitivității europene + o sinteză Reuters.
Ce se întâmplă cu cele 60 de tone de aur depozitate de România la Londra.
VanityFair: Cel mai bogat om din Germania are în pușculiță 44 de miliarde de dolari. De unde atâția bani? Știu naziștii.
RRC: Dronele rusești și vulnerabilitatea spațiului aerian românesc. AUDIO
Politico: Cum se calcă pe bătături spionii chinezi și ruși în Europa.
Agerpres: Erdogan insistă ca Rusia să “returneze” Ucrainei peninsula Crimeea.
Războaiele sunt niște jocuri de anvergură. Niște indivizi răsfățați mută soldățeii de plumb pe hărțile lor colorate. Își consemnează victoriile. Apoi pleacă la culcare. Hărțile plutesc pe cer ca niște avioane de hârtie, se așează deasupra orașelor, câmpiilor, munților, râurilor. Acoperă oamenii, niște pioni mutați ulterior de marii strategi de colo colo odată cu casele și visurile lor naive. Hărțile deșănțaților comandanți acoperă tot ceea ce a fost, îngropând trecutul. După ce jocul s-a încheiat, luptătorii se odihnesc. Vin istoricii care transformă jocurile dure ale acestor ticăloși lacomi într-o minciună. Se scrie un nou trecut consemnat de noii conducători de război în noile hărți, așa încât jocul să nu se sfârșească niciodată. - Daša Drndić: Trieste (Art, 2021).
ElPais: Filmul despre Holocaust al lui Jerry Lewis pe care nu l-a văzut nimeni.
ART & DESIGN
StatSignificant: Care e cel mai prost actor din istoria filmului? ANALIZĂ
AeterMug: Deși există milioane de cărți, doar câteva sunt “al naibii de bune” și ne schimbă cu adevărat viața. Așa că fiți nemiloși în selectarea lor!
IFLS: Leonardo Da Vinci a fost un maestru parfumier, dar nimeni nu știe.
Variety: A murit James Earl Jones, iconicul actor cunoscut, printre altele, pentru vocea lui Darth Vader din Războiul stelelor.
După o pauză de opt ani, Bucharest Music Film Festival revine cu o ediție spectaculoasă, în perioada 14-22 septembrie 2024.
Urban: Pe 19 septembrie puteți vedea live & online cel mai aclamat spectacol londonez al acestui an: Vanya, cu Andrew Scott protagonist.
Dilema: Noile case vechi - arhitectura de la țară.
Autocritica: Le Corbusier și Vila Savoye: un garaj pentru modernitate.
DesignTaxi: Tocuri înalte care nu provoacă durere sau disconfort.
DerSpiegel: De la un simbol al opresiunii la un simbol al subversiunii. Palatul Culturii din Varșovia, o Casă a Scânteii ceva mai mare, a fost „darul lui Stalin” pentru poporul polonez. Aceștia l-au urât la început, dar încet încet au învățat să îl iubească. Turnul a devenit acum punctul de reper al unui oraș încrezător în sine și unul dintre cele mai cool monumente din Europa.
OUT-DOR
Notes from Poland: Turul literar al Varșoviei.
Politico: Cea mai periculoasă gară a Europei.
Sidetracked: Povestea din spatele unei mărci: Polartec.
Thrillist: Cele mai dramatice locuri din lume pentru a plânge.
Ambasada României în Statele Unite: Cică suntem foarte aproape de îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice pentru eliminarea vizelor americane.
VisualCapitalist: Cele mai scumpe/ieftine țări din UE. INFOGRAFICĂ
NATURĂ
G4Media: A început relocarea „urșilor cerşetori” de pe Transfăgărăşan.
Delta: Tulcea va avea cea mai mare pădure urbană din România.
Mongabay: Primul atlas online al lumii care prezintă migrațiile mamiferelor mari.
Quanta: Anul trecut, ceva a zguduit Pământul nouă zile la rând. Pentru a afla ce s-a întâmplat a fost nevoie de 68 de cercetători și asistența armatei daneze.
BBC: New York împlinește 400 de ani. Una dintre cele mai bune căi de a înțelege creșterea fulminantă a orașului este să vâslești pe râurile care e construit.
Science: Când dispariția liliecilor crește vertiginos mortalitatea infantilă.
IFLS: LSD-ul poate ajuta la socializarea câinilor cu tulburări din spectrul autist.
Să aveți o duminică frumoasă!