PACIENTUL ROMÂN // Proiect revoluționar: Vom afla ce e scris în genele românilor și cum putem opri apariția bolilor la care suntem predispuși, titrează TVRInfo. O inițiativă la care s-au înhămat cercetători de top dintr-un consorțiu de 20 de universități și institute din țară. Toate bune și frumoase. Mă întreb, însă, dacă acum, când “rinocerii” bat la porțile puterii, o fi momentul potrivit pentru atâta intimitate.
SCI-TECH
PrzeKroj: Un asediu senzorial.
TechReview: Cele mai grave eșecuri tehnologice ale anului care a trecut.
BeacounJournal: Predicții de acum un secol pentru 2025.
Spectrum: Și tot în 2025: Vom avea orașe construite pe fundul oceanului.
TheReader: Cum ne seacă multitasking-ul creierul.
AstralCodexTen: Gripa aviară pe înțelesul tuturor.
În 2000, o echipă de fizicieni a strâns cele mai importante zece probleme nerezolvate din domeniu. BigThink vă spune cum stăm după un sfert de veac.
THE INDUSTRY
Raportul Forumului Economic Mondial despre viitorul joburilor în lume.
ZDNet: Cele mai impresionante 22 de produse de la CES 2025.
TheGuardian: De ce a desființat Meta programul de verificare a postărilor (factchecking) pe Facebook și Instagram + Epoca furiei pe www de-abia începe.
AfterBabel: TikTok dăunează grav copiilor, spun chiar angajații companiei.
BigThink: Ce „superputeri digitale” am putea avea până în 2030.
MoldovaEconomică; Republica Moldova, noul tigru al digitalizării. INTERVIU
Motor1: Cea mai bine vândută mașină din Europa, în 2024, e Dacia, nu Tesla.
Euractiv: România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE.
TechCrunch: Getty Images și Shutterstock fuzionează pentru a forma un gigant al fotografiilor de arhivă estimată la 3,7 miliarde de dolari.
Autocritica: Cu mult înainte de a fi subiect de discuție (aprinsă) pe internet, marca Jaguar s-a înfiripat din atașuri și ambiția unui anume William Lyons.
LeBaroudeurDuVin: Industria vinului francez se oțetește.
Coffeelicious, un fel de Savantgarde al cafelei. :) Aruncați o geană, chiar merită!
Monopoly modernizează tabla de joc pentru a sărbători 90 de ani de neuitat.
Cum va revoluționa supersonicul Overture transportul aerian de pasageri.
PRIVEȘTE CERUL
BBC: Roboți sau astronauți?
TheGuardian: 90 000 de fotografii ale Soarelui.
Submarine spațiale vor căuta viață extraterestră în ape subterane.
Un site interactiv pentru a afla cam totul despre Lună. ESEU GRAFIC
DEX // Cuvântul anului 2024 este empatie. De fapt, de când echipa dexonline urmărește cele mai căutate cuvinte în dicționar, adică din 2008, a observat că - fără excepție! - empatie a fost cel mai căutat cuvânt. De ce? Vă spune psihologul Mircea Miclea. eZeppelin are însă un alt cuvânt al anului, ceva mai pretențios: ultracrepidarianism.
LIFE & SOCIETY
TheLeadingEdge: Lebede negre se rotesc deasupra noastră.
Nature: De ce trebuie copiii să își asume mai multe riscuri.
Bun venit Beta! Anul acesta, o nouă generație pornește la drum.
StatSignificant: Celebritățile care au popularizat numele nou-născuților? CIFRE
TheConversation: Cum redefinește IA moartea, memoria și nemurirea.
Americanii sunt mai singuratici ca niciodată, ceea ce le schimbă personalitatea, politica și relația cu realitatea. O analiză TheAtlantic brici: Secolul antisocial. ($)
Un specialist în tehnici de supraviețuire a petrecut ani buni, sub acoperire, în rândul milițiilor de dreapta. N-a spus nimic poliției sau FBI-ului. Nici familiei sau amicilor. La final, s-a întors cu un vraf de documente. ProPublica: Miliția și cârtița.
BigThink: Corupția îngrașă?
TheGuardian: În pușcăriie din UK crește numărul dronelor care livrează droguri.
Panorama: Belgia este prima țară din lume care acordă prostituatelor, escortelor și altor categorii de lucrători sexuali drepturi egale cu orice alt angajat.
BBC: Un sat din Italia le interzice locuitorilor să se îmbolnăvească (grav).
Danemarca e prinsă într-o dublă belea: amenințările lui Trump de a pune mâna pe Groenlanda cresc, iar cererile de independență față de Danemarca venite din partea clasei politice groenlandeze sunt tot mai insistente. DW: De ce Groenlanda?
TheConversation: Cum punem o „etichetă de preț” pe un teritoriu?
HarvardInternationalReview: Cel mai rece buric geopolitic al Pământului.
„Banii și informațiile sunt cele două arme nucleare tactice ale politicii moderne – iar el (Musk) le poate desfășura pe ambele la o scară fără precedent. (...) Musk tocmai a cheltuit un sfert de miliard de dolari pentru alegerea lui Trump. Dacă va băga aceeași sumă de bani în toată Europa, va îndrepta fiecare națiune spre o agendă populistă. Nu există un guvern de stânga centrist în Europa capabil să reziste acestui măcel". - Steve Bannon, fost consilier al lui Donald Trump
TheAtlantic: Noii Rasputini. ($)
TheGuardian: Djokovic se plânge că a fost otrăvit în hotelul din Melbourne în care a stat în 2022, când i s-a interzis intrarea în Australia pentru că nu se vaccinase.
Republica: „El e un intelectual de Formula As!”. Interviu cu politologul Andrei Țăranu, despre creșterea și posibila descreștere a lui Călin Georgescu.
RECOMANDAREA SĂPTĂMÂNII // Cine devine nazist? Un eseu antologic și tulburător de actual publicat în Harper‘sMagazine, în august 1941, de Dorothy Thomson, printre altele, prima jurnalistă americană expulzată din Germania nazistă (1934), cea mai influentă personalitate feminină din media americane a acelor ani și soție a celebrului scriitor Sinclair Lewis, premiat Nobel. Ca să vă faceți o idee, un scurt citat: Nazismul nu are nimic de-a face cu rasa și naționalitatea. El se adresează, de fapt, unui anumit tip de gândire. Totodată, este, într-o uriașă măsură, boala unei generații - generația care era tânără sau nenăscută la sfârșitul ultimului război. Lucru valabil atât pentru englezi, francezi și americani, cât și pentru germani. E boala așa-numitei „generații pierdute”.
TheConversation: Jean-Marie Le Pen nu mai e.
RFE: Cum controlează „băieții în negru” din Bulgaria traficul la frontieră.
Cum ar performa Canada ca al 51-le stat al SUA. INFOGRAFICĂ
Epidemia de rinocerită se răspândește. Piesa lui Ionesco oferă încă cea mai bună alegorie pentru vremurile pe care le trăim, constată TheUnPopulist.
ART & DESIGN
RRC: ArteTv face probe pentru conținut în limba română.
Harvard: Cum să depozitezi ceva pentru 100 de ani.
Aha = Wow. aeon a intervievat mii de oameni de știință și a aflat cât de importantă e estetica pentru ei.
Propagarta: Comorile mafiei: lucrări de artă confiscate și expuse la Milano.
WSJ: Colecționarii, inclusiv bancherii și medicii, cresc valoarea textelor medicale vechi de secole despre evoluția anatomiei umane și a îngrijirii pacienților.
PublicDomainImageArchive dă acces liber la peste 10 000 de imagini istorice.
Dacă sunteți cu adevărat pasionați de fotografie, DigitalCameraWorld vă spune unde se vor ține cele mai bune târguri și festivaluri de profil de anul acesta.
Medium: Premiile de arhitectură și design din 2024.
G4Media: A murit creatoarea de modă Rosita Missoni, geniu al culorii.
BBC: Ann Telnaes, câștigătoare a premiului Pulitzer, a demisionat de la Washington Post după ce ziarul a refuzat să-i publice caricatura care îl satiriza pe Jeff Bezos.
Urban: Marele Muzeu Egiptean s-a deschis cu o intârziere de 11 ani. A costat un miliard de euro, este de două ori mai mare decât Luvru și va expune 100 000 de obiecte din Egiptul antic, inclusiv masca lui Tutankhamon.
OUT-DOR
În America, fără vize. Tot ce trebuie să știi despre programul Visa Waiver + După eliminarea vizelor de către americani, România a urcat în grupul statelor cu al șaptelea cel mai puternic pașaport din lume, conform GlobalPassportIndex.
BBC: Șapte tendințe care vor influența călătoriile în 2025.
NZZ: Unde pleacă rușii în vacanță pentru totdeauna?
NATURĂ
OxfordUniversity: Autostrada dinozaurilor.
Fotografii NatGeo cu ravagiile făcute de incendii în Los Angeles.
Cum se adaptează animalele la incendiile de vegetație tot mai puternice.
Mongabay: E timpul pentru o declarație universală a drepturilor naturii.
Finlandezii au dat peste o sursă de energie geotermală ce va ține milioane de ani.
Nautilus: De ce unii oameni seamănă cu câinii lor?
ElPais: Eco-anxietatea.
DRI: Poluarea i-a tâmpit pe romani.
TheConversation: Păianjenii “adulmecă” cu picioarele.
Marlon Brando și-a dorit o Universitate a Mării. Visul i s-a îndeplinit.
CNN: A fost identificat „vulcanul misterios” care a răcit Pământul în 1831.
THE STORY
Am citit recent, în Newsweek, că dacă te uiți la ceas la 17:17, se anunță momente pozitive în carieră. Nici nu mai contează dacă e așa ori ba, treaba e că articolul mi-a adus aminte de un reportaj pe care l-am scris acum ceva ani, cu titlul: 17:17:17. Chiar așa! De fapt, un fotoreportaj, ilustrat cu excelentele imagini ale colegului și prietenului Mircea Reștea. Textul este despre Ivan, un bistrițean cu o viață cel puțin agitată, condimentată “cu de toate”, cum ar spune băieții de la Glovo.
Șahist și boxer profesionist (x2), Ivan fuge din țară în 1989. Ajunge în Ungaria și, de acolo, tot ilegal, în Austria, unde câștigă o căruță de bani la loterie. Se întoarce în țară și când căruța se golește (“banii vin și se duc…”), ajunge la limita sărăciei. Perspectiva i se pare de neasumat. Demnitatea îl împinge spre suicid, la o oră fixată cu migală: 17:17:17. Planul lui se năruie, însă, printr-o minune. Întreagă poveste, aici.
Să aveți un weekend liniștit!