DECESE MICI // Knowable: Celulele noastre mor. Nonstop. Unele se duc mai ușor, în liniștea nopții. Altele mor eroic sau ca niște kamikaze, în accidente ciudate ori invazii letale. Iar altele își dau sfârșitul într-un mod de-a dreptul spectaculos.
SCI-TECH
Nature: Avem cea mai mare hartă a unui creier (drosofila) realizată vreodată: peste 54 de milioane de conexiuni + mii de noi tipuri de celule neuronale.
Cercetătorii de la MIT au dezvoltat un sistem de IA care ne permite să interacționăm cu o versiune simulată a eului nostru mai în vârstă.
Iar cei de la Stanford au dat de o genă care explică de ce creierul șoarecilor își pierde capacitatea de regenerare a neuronilor pe măsură ce îmbătrânește.
Panorama: Știința din spatele ploii, dincolo de isteria Ashley: cum se obține o prognoză meteo și de ce mai avem și rateuri.
TheMarginalian: Curiozitatea ca instrument al iubirii.
Gizmodo scrie că sunt noi speranțe pentru vindecarea diabetului.
IE: Inspirați de o caracatiță care își schimbă culoarea pielii, cercetători californieni au creat un material care își poate regla temperatura.
Bergson și Einstein nu s-au înțeles deloc legat de natura timpului și a modului în care acesta poate fi măsurat. Cine a avut dreptate, vă spune aeon.
Freakonomics: Ken Ono e un geniu al matematicii. Abilitățile sale au ajutat la realizarea unui film la Hollywood și au făcut înotătorii olimpici mai rapizi. Teoreticianul numerelor ne spune de ce vede matematica ca pe o artă și vorbește despre succesul său neobișnuit, obținut fără o diplomă în domeniu. PODCAST
THE INDUSTRY
TheConversation: Meta a lansat „cei mai avansați” ochelari din lume. Numai că studenții de la Harvard l-au hăckuit și spun că nu-i a bună.
ElPais: Nave electrice care pot transporta sute de containere și mii de oameni.
AP: Ce se întâmplă cu miile de containere maritime care se pierd în mare?
Hotnews: Northvolt, companie care deține cea mai mare baterie litiu-ion din Europa, e în pragul falimentului. China, suspectată de sabotaj industrial.
TheAtlantic: Transcrierile chatbotului, mină de aur pentru companiile de IA. ($)
ZF: Cătălin Frâncu a știut din copilărie că va face informatică, dar nu visa să ajungă la Google și nici să creeze dexonline.ro. INTERVIU
Dacă vedeți sau auziți azi numele Alpine, la ce vă duce cu gândul? La munți? La Alpi? La Formula 1, poate? La raliuri? Ascensiunea Alpine, un feature Autocritica.
Cum să citești un peisaj, cum să scrii o poveste horror, cum să devii somelier de miere, cum să citești o piatră de mormânt și alte cursuri AtlasObscura.
Merklemap, un motor de căutare care vă ajută să descoperiți subdomenii.
PopSci: Noi descoperiri fac lumină în privința formării fulgerelor.
PRIVEȘTE CERUL
SpotMedia: Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura Lunii.
ElPais: Instrucțiuni de fabricare a Soarelui. Impulsionat de cele mai recente progrese științifice și de valul uriaș de investiții private, visul de a genera energie prin replicarea proceselor care mențin stelele aprinse nu mai e de domeniul SF.
NPR: Trei astronauți vor să zboare mai departe decât orice predecesor.
ElPais: Un psihanalist e în căutarea logicii absurdului.
LIFE & SOCIETY
rest of the world: Divinitatea digitală.
Historia: Mahalaua Vitan avea școală de hoți de buzunare.
David Epstein a stat de vorbă cu Malcolm Gladwell despre Revenge of the Tipping Point, noua versiune, mai întunecată, a cărții sale de succes de acum 25 de ani.
TheHustle: Cum să-ți dormi somnul de veci sustenabil, alături de pești.
PressOne: Poveștile românilor care apelează la mila trecătorilor în Țările de Jos. În schimb, ceva “mai sus”, în Suedia, guvernul vrea să interzică cerșetoria.
RECOMANDAREA SĂPTĂMÂNII // Amish friends cookbook: desserts.
aeon: O istorie culturală a cocainei.
BHG: Casele lui George Simion, concurate serios pe Amazon.
Harta băuturii alcoolice preferate de europeni: 1990 vs 2015.
TheFutureParty: California protejează datele din capul consumatorilor.
Scena9: Pot să-mi cumpăr haine fără să mă simt vinovat? Răspunsul secondhand.
Noema: China construiește o nouă Eurasie.
NZZ: Khamenei nu vrea un război în toată regula.
Navalny nu a murit de moarte bună. O investigație TheInsider.
Arta negocierilor de pace și motivul pentru care ele eșuează mai totdeauna.
Prima declarație publică a lui Julian Assange de la eliberarea sa din închisoare.
Pemierul Buthanului crede că fericirea cetățenilor e mai importantă decât PIB-ul: „Trebuie să ne întrebăm de ce ne dorim creștere economică“. INTERVIU
LitHub: De ce tot ce credem că știm despre spioni este greșit.
BBC: Regatul Unit restituie Insulele Chagos Republicii Mauritius.
În ultimul an școlar, școlile publice din SUA au interzis 10 000 de cărți.
Rusia acceptă mandarine în loc de bani în contextul dificultăților de plată.
USToday: O bombă nedetectată din Al Doilea Război Mondial a explodat pe pista unui aeroport din Japonia, provocând anularea a 80 de zboruri, fără niciun rănit.
ART & DESIGN
Variety: Pink Floyd vinde drepturile muzicale către Sony, iar David Gilmour spune că nu va mai urca niciodată pe scenă cu Roger Waters. Pentru că Putin & more.
Phys: Specialiștii cred că au aflat secretul celebrei picturi Fata cu cercel de perlă, după felul în care reacționează creierul când e privită lucrarea.
DW: De ce nu reușește Germania să finalizeze Monumentul Unității?
Lublin va fi Capitală Europeană a Culturii în 2029, iar Alba Iulia va fi Capitala Tineretului din România în 2026.
BBC are o arhivă uriașă cu peste 30 000 de efecte sonore pe care le puteți căuta, mixa și utiliza pentru proiecte personale sau educaționale.
Gizmodo: Un celebru artist care lucrează cu inteligența artificială se plânge că pierde milioane de dolari din cauza celor care îi fură lucrările într-un mare fel.
Colossal are un site nou.
SSense: O istorie a modei pe internet.
Dezeen: Cea mai faină clădire înaltă din lume.
YankoDesign: Sneakerși revoluționari care cresc odată cu piciorul.
Centrul Cultural Armean din București celebrează centenarul unuia dintre cei mai influenți cineaști ai secolului XX, Serghei Paradjanov. Bilete și programul (intrare gratuită), aici (via Civilization) + un long read de colecție: Paradjanov sau așa cum noi nu putem să fim. Povestea unui regizor evadat din canoane: I, II și III.
THE ICONOMIST
Iscoada: Etnia și fotografia.
Câștigătorii Creative Photo Awards 2024.
Aperture: Japonezele care au reimaginat fotografia.
Arhiva fotografiilor realizate de Lee Miller în România.
Jeff Curto are un foarte interesant curs de istorie a fotografiei. AUDIO
Dilema: „Plutește o tristețe pe fețele oamenilor”. Interviu cu Petruț Călinescu.
OUT-DOR
SpotMedia: The Guardian a inclus vânătoarea de trufe din Transilvania în topul activităților care merită încercate toamna.
Lângă Cluj a apărut un muzeu în aer liber care reproduce atmosfera din Vestul Sălbatic (via Coolturalist, un newsletter bilunar proaspăt lansat).
EduPedu: Până pe 16 octombrie, 1 475 de tineri români vor putea obține un permis gratuit de călătorie cu trenul prin Europa. Spread the word!
Panorama: Cum funcționează house sitting-ul, metoda prin care tinerii călătoresc fără grija cazării, dar nu și fără griji.
Ciclismul contemporan e despre spandex și recorduri personale. Designerul de biciclete Grant Petersen ne îndeamnă să ne luăm biciclete confortabile și să mergem domol. TheNewYorker: Arta de a o lua încet. ($)
MiscAdventuresDigest: Ghid de căutare a bunătăților de toamnă. Ceva frumos!
NATURĂ
SpotMedia: Everestul crește brusc în înălțime.
Euronews: Ghețarii se topesc, așa că Elveția și Italia își redesenează granița.
TheGuardian: Rusia e suspectată ecocid după ce a otrăvit un râu din Ucraina.
Mongabay: Chiar conservă populațiile indigene 80% din biodiversitatea lumii?
Phys: Muzica poate ajuta plantele să crească.
ScienceDaily: Delfinii își „zâmbesc” când se joacă.
TheGuardian: Un octogenar american a fost condamnat la șase luni de închisoare pentru crearea unei uriașe oi hibride + un podcast pe subiect.
Sapiens: După uragan, maimuțele din Puerto Rico sunt mai tandre una cu alta.
THE STORY
PESTE OCEAN // “Jean Bart este pseudonimul de scriitor al lui Eugeniu Botez (1874 - 1933), un ofițer de marină cunoscut la începutul secolului trecut ca primul autor român de literatură maritimă. Născut la Burdujeni (pe atunci parte din județul Botoșani), Botez a făcut primii ani de școală la Iași (unde l-a avut învățător pe Ion Creangă), oraș de care va rămâne legat, ca publicist prolific la Viața Românească și apropiat al cercurilor socialiste.
Ca navigator, a călătorit mult prin lume cu bricul Mircea și avut funcții importante (căpitan de port, comisar maritim ș.a.) în Sulina, Constanța și Călărași. În 1900, a înființat Revista maritimă, prima de acest gen la noi, și tot în același an a participat la marea expoziție universală de la Paris. A susținut mișcarea feministă și a militat pentru diverse măsuri sociale, iar între 1921 și 1931 a condus programul de asistență socială din România. Multe dintre textele sale publicate în Jurnal de bord, Peste ocean, Schițe marine în lumea porturilor se citesc ca niște reportaje în care sunt prinse realitați și personaje din diferite colțuri ale lumii. În 1933, cu câteva luni înainte de muri, a publicat Europolis [+FILM], cel mai cunoscut roman al său și a cărui acțiune e plasată în portul Sulina.
Jurnalul său american - publicat în 1926 cu titlul Peste ocean. Note dintr-o călătorie în America de Nord (manuscris) - descrie călătoria pe care a făcut-o în 1912 ca reprezentant al României la Congresul de Navigație de la Philadelphia. Sunt niște capitole fascinante în care Eugeniu Botez descrie cu prospețime și umor drumul cu transatlanticul și apoi contactul cu marile orașe: New York, Chicago ș.a. Deși entuziasmat și uimit de minunile din Țara Făgăduinței - zgârie-nori, lifturi și trenuri suspendate - el își păstrează mereu luciditatea și un ochi critic, fie că vorbește despre industria maritimă (și despre relație dintre profit și migrație) sau despre nebunia de pe Wall Street, «un spectacol unic, pe care mintea omenească nu-l poate închipui. Iadul agitat de mii de oameni posedați, cari se zbat chinuiți parcă de o suferință internă. O nebunie epidemică. O exaltare colectivă.»
Într-un articol din volumul Amintiri, Botez povestește despre o întâlnire pe care avut-o cu Caragiale și Vlahuță în gara din Ploiești, în restaurantul lui Dobrogeanu-Gherea, chiar cu câteva săptămâni înainte de această plecare în America. Caragiale, care se pregătea să urce într-un tren spre Berlin, i-a zis acestuia: «Mă băiete! dacă te duci în America, n-ai să caști gura la niciun monument de artă. Că n-ai ce vedea acolo. Ăia sunt copii, n-au ajuns încă la artă. În loc de frumuseți, ai să întâlnești curiozități. Caută de vezi miraculosul în natura americană. Mie să-mi trimiți o carte poștală ilustrată de la Niagara și să-mi aduci o bucată de lemn pietrificat de la Yellowstone.»
Eugeniu Botez s-a ținut de cuvânt. La întoarcerea din America, s-a oprit în gara din Berlin cu un cufăr în care avea «un bulgăre de lemn pietrificat, ca un drob de sare cenușie”». N-a mai avut ocazia să i-l dea. Caragiale încetase din viață cu câteva zile înainte.” - Ionuț Sociu: Călătoria lui Jean Bart în America.
Să aveți un weekend fain!
Îți mulțumesc pentru mențiune (Coolturalist). ☺️ Foarte interesantă ediția asta.