JOCURI ÎMBUNĂTĂȚITE CU DOPAJ // Acum 33 de ani, atletul american Mike Powell a sărit 8,95 metri, stabilind un record care n-a fost doborât nici până astăzi. Cu câțiva ani înainte, în 1985, “redegista” Marita Koch a alergat 400 de metri în 47,6 secunde - mai repede decât o făcuse vreo femeie până atunci sau a făcut-o până acum - stabilind un alt record de durată. În cazul în care Enhanced Games (Jocurile Îmbunătăţite) - competiție sportivă cu un format similar Jocurilor Olimpice, dar în care sunt permise „îmbunătățiri ale performanței” - vor fi autorizate, este posibil ca și aceste recorduri să cadă în scurt timp.
La prima vedere, Jocurile Îmbunătățite par a fi un proiect nebunesc, gândit de entuziaști ai ideilor libertariene. Și totuși, Enhanced Games sunt susținute de zeci de personalități din știință și sport, și animate de o teorie socială care cucerește lumea: transumanismul. Așadar, e foarte posibil ca organizatorii să anunțe în curând prima ediție. Potrivit președintelui Enhanced Games, magnatul australian Aron Ping D'Souza, evenimentul își propune să demonstreze „de ce este cu adevărat capabil corpul uman”. Pe site-ul competiției se precizează că va fi permisă orice substanță care îmbunătățește performanța sportivilor, informează ElPais.
SCI-TECH
ClearerThinking: Ce este o corelație?
MindcraftStories: Primul LLM românesc.
NZZ ne poartă prin spitalele viitorului.
SpotMedia: Creierul femeii se reorganizează în timpul sarcinii.
Nautilus: Pubertatea nu s-a mai schimbat din epoca glaciară.
LiveScience: De ce uităm lucruri la care tocmai ne gândeam?
SpotMedia: Un cristal 5D va stoca ADN-ul uman pentru a putea readuce la viață oamenii dacă vor dispărea. Dar dacă vor dispărea, cine îi va readuce la viață?
TheGuardian: Telefoanele mobile n-au legătură cu cancerul cerebral, arată cel mai amplu studiu realizat până acum pe această temă.
UnderstandingAI: Șoferii umani sunt responsabili pentru majoritatea accidentelor grave în care sunt implicate mașini fără șofer.
TechCrunch: Larry Ellison, CEO Oracle: Un Big Brother al inteligenței artificiale e inevitabil. Într-o zi, inteligența artificială va ști fiecare pas pe care îl facem.
Wired: Implantul cerebral Synchron, un concurent Neuralink, permite utilizatorilor să controleze Amazon Alexa cu gândul. ($)
BBC: Ne pierdem istoria digitală. O poate salva cineva?
THE INDUSTRY
TheFutureParty: YouTube vrea se fie televiziune.
Engadget: Meta interzice presa se stat rusească pe Facebook și Instagram.
Axios: Snap lansează un sistem de operare pentru ochelari AR.
TechCrunch: Doi amici au creat un instrument simplu pentru a transfera liste de redare între Apple Music, Spotify, YouTube Music și alte servicii de streaming.
CNN: Harland & Wolff, compania britanică de construcții navale veche de 163 de ani care a construit Titanicul, este în insolvență.
RISE Project a lansat un manual cu tehnici de investigație jurnalistică.
PRIVEȘTE CERUL
DesignTaxi: Primul recital solo în spațiu.
Phys: Cratere ascunse arată că Pământul ar fi avut un inel, la fel ca Saturn.
LIFE & SOCIETY
PressOne: Naționala de dezbateri a României este în elita europeană.
Dumitru Sandu [Contributors]: De ce revin românii în țară și unii re-migrează?
Digi24: 7 din 10 români cred că imigranții sunt o oportunitate pentru România.
Euronews: Numărul sinuciderilor în Europa a scăzut cu 13% într-un deceniu.
USAToday: Cinci bărbați executați în șase zile. Starea pedepsei capitale în SUA.
Euronews: UE vrea să interzică fumatul pe terase, în stații de autobuz & parcuri + Knowable: Etichetele de avertizare și următoarea generație de fumători?
Golul de la distanță, o artă pe cale de dispariție în fotbal? Un eseu grafic BBC.
PressOne: Orașul unde nu poposește Circul e ca o viață fără copilărie.
TheNewYorker: Este cultura pe ducă? Sociologul francez Olivier Roy spune că „deculturația” cucerește lumea, cu consecințe îngrijorătoare. ($)
Un cronometru care celebrează arta de a nu face nimic.
DerSpiegel, un reportaj despre cel mai mare lagăr de refugiați al Germaniei.
Mihai Buze [Contributors]: Generalul armatei vii.
RFE: Ponta e din nou doctor. În combinații.
Nautilus: Fizica mulțimilor periculoase.
FrancisFukuyama: Plictiseala la sfârșitul istoriei. ESEU
RFE: Cum a construit Israelul un cal troian modern: pagere care explodează.
Axios: Scientific American o susține pe Kamala Harris pentru președinția SUA, aceasta fiind a doua susținere în istoria de 179 de ani a prestigioasei reviste.
VSquare: Documente interne divulgate de un centru de propagandă controlat de Kremlin dezvăluie felul în care rușii sprijină partidele de extremă dreaptă din UE.
NYTimes: Un chatbot convinge utilizatorii să renunțe la teoriile conspirației. ($)
Cică Putin a fost în Mongolia ca să se vadă cu șamani. DerSpiegel știe ceva.
DW: Utilizarea (abuzivă a) muzicii în campaniile prezidențiale din SUA.
ART & DESIGN
Dirt: Un text fain: Istoria de un secol a muzicii de fundal.
Scena9: Sunetul ca un tot. INTERVIU
GQ: Învierea miraculoasă a catedralei Notre-Dame.
NZZ a stat de vorbă cu omul care răspunde de designul Porsche de 20 de ani.
BrilliantMaps publică o hartă cu procentul europenilor care citesc barem o carte pe an, citând Eurostat. Numai că cifrele Eurostat, în cazul nostru, spun altceva.
NewYorker: Parfumierul din spatele parfumului preferat al internauților. ($)
BBC: Un copil a salvat de la gunoi o capodoperă renascentistă. Se întâmplă și în România: Acum ceva ani, niște cartografi iscusiți au dat, tot așa, aruncate la gunoi, în curtea UBB, peste o parte a planșelor componente ale unei hărți inestimabile, probabil prima pe care a apărut scris „România”. S-au documentat, au umblat prin arhive, au refăcut harta și au digitalizat-o. Toată povestea, aici.
JSTOR: Suprarealismul împlinește 100 de ani.
Dilema: Degetul mijlociu al gustului.
Referce vă recomandă 10 bloguri de design interior.
PressOne: Ce faci weekendul acesta în București, Cluj, Timișoara sau Iași.
Și tot weekendul acesta, flașnetari din nouă țări vin la Iași pentru cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii Mecanice.
Medium: Cele mai citate 365 de citate din toate timpurile. STUDIU
OUT-DOR
BBC: Orașul care interzice influencerii.
KinderTrips: Locuri de poveste unde putem admira toamna în România.
Buletin de Timișoara: După opt decenii, conacul Zăgujeni, probabil cel mai bine păstrat conac din Caraș, își redeschide porțile pentru public.
ElPais: Bunele maniere, victime colaterale ale turismului de masă în Japonia.
DW: Amsterdam testează noi idei pentru a combate turismul excesiv.
MindcraftStories: Organizația care reciclează săpunurile folosite din hoteluri.
NATURĂ
Atmos: Perle de înțelepciune.
TheConvertation: O plantă solitară și străveche are nevoie de o parteneră. Cercetătorii folosesc drone și inteligența artificială pentru a da de ea. PODCAST
MMM: Zborul specialiștilor ajută păsări pe cale de dispariție să migreze.
Mongabay: De la psiholog de închisori la salvatoare de animale sălbatice.
Undark: Ce înseamnă, de fapt, „reciclabil”?
BBC: Refacerea meandrelor naturale ale râurilor poate preveni inundațiile.
ScienceAlert: În următorii 20 de ani, fenomenele meteorologice extreme vor afecta 70% din populația lumii. Un fleac.
Agerpres: România vrea să atingă neutralitatea climatică înainte de 2045.
Pământul preistoric era foarte fierbinte, oferind indicii despre ce ne așteaptă.
Cum vă puteți da seama dacă solul e sănătos? Ascultându-l, scrie AtlasObscura.
THE STORY
GHETTO TANGO // Nici nu știu cum să încep, care dintre multele povești auzite de la și despre ei să o spun. Gândindu-mă zilele acestea la ei, mi-am dat seama că sunt un privilegiat, că trebuie să le mulțumesc pentru că mi-au oferit de atâtea ori cheia rosturilor nostre aici, on Earth, și pentru că relația mea cu cultura și poporul acesta de singuratici, cum îi numea Cioran, a fost și este una specială. Nimeni (poate doar armenii să fi atins nivelul acesta de rafinament) n-a reușit să-mi stoarcă lacrimi de bucurie și de durere la secunde distanță, prin combinații unice de umor și tragism, așa cum mi s-a întâmplat cu evreii.
În urmă cu mulți ani, am stat în chirie la domnul Simon. Domnul Simon, născut undeva prin Maramureș, a fost deportat de niște nebuni la Auschwitz. Până să se întoarcă acasă, a trecut prin șapte lagăre. Șapte. L-a ajutat tinerețea, îmi spunea, fusese deportat la 17 ani, și îmi mai spunea că, acolo, mai toate sentimentele nobile umane se atrofiază, devin nesemnificative și te preocupă un singur lucru: să supraviețuiești.
Din toată familia sa a supraviețuit doar el și o soră a lui. După ce a scăpat din infern, domnul Simon a făcut contrabandă cu țigări și medicamente pe ruta Arad - Budapesta și retur. Tutunul era bun la noi, doftoriile, la unguri. La un moment dat a fost prins și condamnat, împreună cu un tovarăș de-al lui, la patru ani de închisoare (48 de luni, cum spune șmecherul limbaj de specialitate). La Vác, ca Slavici.
După proces, pe drumul de întoarcere spre pușcărie, cei doi i-au cerut caraliului care îi însoțea să le permită să mai bea o cafea, la o cârciumioară la șosea… Milițianul, bonom, le-a îndeplinit dorința, numai că în cafeaua omului de ordine ajunsese și un strop de somnifer... Cei doi au scăpat, au trecut ilegal frontiera, undeva pe la Curtici, și s-au văzut din nou acasă.
De aici, domnul Simon a plecat în Cipru, apoi în Israel. Acolo, după ce a făcut parte din echipa lui Ben-Gurion, „părintele fondator al Israelului”, s-a apucat de afaceri. Cu succes. Peste decenii, s-a întors la București pentru a-și extinde business-ul, dar tot la Tel Aviv își ducea veacul.
Cu domnul Simon ne-am întâlnit doar când mi-a prezentat locuința și am semnat contractul de închiriere. Apoi, luni de zile, am vorbit doar la telefon. Rar spre foarte rar. Plata o făceam prin virament bancar.
Într-o bună zi, să fi fost 8-9 luni de când stăteam în noua locuință, sună cineva. Era o după masă frumoasă de vară și bucătăream. Deschid ușa și, cum altfel?, în fața mea era domnul Simon. M-a surprins. Îmi spune că a venit doar să arunce un ochi și să vadă cum e în noua casă. L-am poftit înăuntru și a început să „inspecteze” locuința. Eu mi-am reluat activitatea în bucătărie, așteptând să-și joace rolul de revizor.
Trecuseră minute bune și nu mai apărea. Nici mișcare nu mai auzeam prin casă. Merg să văd unde e: stătea în living, în fața combinei muzicale, și plângea.
Îl întreb ce s-a întâmplat. Mă întreabă la rândul lui:
- De unde ai muzica asta? (Se auzea careva dintre piesele unui album cu muzică underground cântată de evrei prin ghetto-urile Europei Centrale ocupate de naziști.)
- De la Washington, de la Memorialul Holocaustului, îi spun.
- Unele melodii le știu din tinerețe...
P.S. Iconica poză din deschiderea poveștii a fost făcută de H. Miller, soldat american, pe 16 aprilie 1945, ziua eliberării lagărului de la Büchenwald. În stânga sus, cel cu mâna la bărbie, este Elie Wiesel. În dreapta lui, un alt maramureșean: domnul Simon. A aflat abia prin anii '70 cine i-a fost coleg de prici.
Să aveți o toamnă frumoasă!