SAVANTGARDE #225
De ce anticii au pictat aceleași 32 de simboluri în peșterile din toată Europa?
Nature: Platforma de inteligență artificială Meta (Facebook) a prezis structura a peste 600 de milioane de proteine, dintre care unele nici măcar n-au fost încă descoperite. Reușita vine după ce, în iulie, Google DeepMind a prezis 220 de milioane de structuri similare.
SCI-TECH
ZMES: Pacienții paralizați își pot conecta acum iPhone-urile la creier pentru a tasta mesaje doar cu ajutorul gândurilor.
DailyMail: Cum vor arăta oamenii peste o mie de ani.
BigThink: Schimbă conștiința regulile mecanicii cuantice?
FastCompany vă spune cum reacționează creierul în timpul unui conflict.
RU: Funcțiile creierului nu sunt determinate de regiuni distincte, ci depind de felul în care diferite regiuni se interconectează și comunică între ele.
Gizmodo: Prea multă cofeină în timpul sarcinii face copiii mai mici.
VisualCapitalist: Compoziția sângelui. INFOGRAFICĂ
BBC: Prima baterie de nisip din lume.
Wired: Nodul gordian al internetului.
Inteligența artificială este imprecisă, dar poate ajuta la rezolvarea problemelor matematice complexe. Un interviu MindcraftStories cu Petar Veličković (Deep Mind). Cu toate acestea, Vice scrie că oamenilor de știință le este tot mai greu să explice cum funcționează inteligența artificială.
TimeOut: Drone care sugerează cum ar putea arăta clădirile incomplete. FOTO
VanityFair: COVID-19: „Situații grave și complexe” într-un laborator din Wuhan.
THE INDUSTRY
TheNewYorker: Twitter este un mic iad. Poate Elon Musk face vreo minune? + Futurism: Fondatorul demisionar al Twitter lansează o nouă rețea socială.
Forbes a strâns o listă cu 50 de lideri care vor influența piața muncii de mâine. Știrea bună: suntem și noi acolo. Știrea rea vine de la Panorama: România, o țară de descurcăreți conduși după asemănarea lor.
MindcraftStories: Cercetătorii de la Google Research și-au prezentat cele mai noi descoperiri în domeniul inteligenței artificiale.
UTCluj: Universitatea Tehnică din Cluj a primit undă verde de la guvern pentru realizarea clădirii ce va găzdui laboratoarele de cercetare în inteligență artificială.
Bihoreanul: După ce s-a retras recent din Rusia, o companie finlandeză va investi 650 de milioane de euro într-o fabrică de anvelope la Oradea.
Reuters: Din 2035, UE va interzice mașinile noi pe bază de combustibili fosili.
TimeOut: Cele mai bune brânzeturi ale lumii, la World Cheese Awards.
McKinsey: Freelancingul este în continuă expansiune (via HackingWork).
PRIVEȘTE CERUL
Undark: Cercetătorii încearcă să priceapă cum diferențele uriașe dintre condițiile de pe Pământ și cele din spațiu pot provoca schimbări atât de surprinzătoare în microbiomul astronauților.
Gizmodo: Americanii vor să care Internetul în spațiu.
Axios: The city killer. Un asteroid uriaș o arde printre razele Soarelui.
LiveScience: Majoritatea OZN-urilor sunt drone „de supraveghere chinezești”.
BBC: Tot căutăm semne de viață extraterestră inteligentă pe alte planete, dar cum am reacționa dacă chiar ne-am întâlni cu ei?
Proiectul Starbase al SpaceX i-a făcut pe mulți fanii americani să se mute în Brownsville, un orășel din Texas, doar pentru a locui în apropierea instalației. TheVerge a mers acolo pentru a se întâlni cu înfocații fani ai lui Elon Musk și pentru a înțelege puterea de seducție a acestui proiect.
Spre sfârșitul Războiului Rece, Rainer Sontag punea umărul la crearea unei mișcări neonaziste care dă bătăi de cap și astăzi Germaniei. Fost spion comunist, Sontag era și omul lui Putin. Follow the leader, un text AtavistMag.
ACTORUL ȘI SĂLBATICII
Associated Press, Frontline și SITU Research au reconstruit 3D crimele comise de militarii ruși, în martie, la Bucha. Atenție, imaginile sunt dure!
ProTv: Ofițeri din Marina rusă au propus un atac nuclear asupra Berlinului și a două baze militare din Germania.
Meduza: Cum a supraviețuit un tată din Mariupol unui lagăr rusesc de prizonieri și a bătut apoi drumul până la Moscova pentru a-și salva copiii.
Un oligarh rus meșterește la un bârlog în stil Bond pe o insulă grecească.
Și, totuși, cum ar putea fi înlăturat Putin? O analiză ForeignAffairs.
Undark: Specialiștii ucraineni de la un centru de reabilitare a liliecilor continuă să lucreze, în ciuda războiul și a acuzațiilor de răspândire de arme biologice.
Un interviu QuantaMag cu matematiciana Svetlana Jitomirskaya, care a plecat din URSS pentru a scăpa de sexism și antisemitism, dar duce încă vechile bătălii.
Romii au fost ținuți în sclavie de domnitori, biserică și boieri timp de 500 de ani. Cercetătorii, activiștii și artiștii romi cu care au stat de vorbă jurnaliștii DoR despre moștenirea acestei traume generaționale spun că orice vindecare necesită recunoaștere, scuze și măsuri reparatorii. Un text din martie, 2022.
LIFE & SOCIETY
PressOne: Obezitatea la țară demontează mitul că mâncăm „bine și sănătos”.
Hotnews: Regizoarea Lia Bugnar s-a ales cu dosar penal după ce a căzut cu bicicleta pe o stradă pustie. În România, unde altundeva?
Un sat din India ia pauze digitale pentru a stimula sătenii să tăifăsuiască.
TheDrinksBusiness: Partidul Berii din Austria e la aproape 10% în sondaje.
TechReview: Cum să vorbești amabil cu adepții teoriilor conspiraționiste.
Grid: Pakistanul era deja la buza prăpastiei. A venit apoi tentativa de asasinare a fostului premier al lor.
TheGuardian: De ce este dreapta americană interesată brusc de psihedelice?
DesignTaxi: Activiștii care s-au luat de Fata cu cercel de perlă vor face închisoare.
Oamenii de știință știu ora exactă la care ar trebui să mergem la culcare.
Wales: Cel mai bun job din lume. Și unul absolut imposibil.
BuzzFeed: 60 de idei pentru a vă simți mai bine. Sau a 61-a: marele premiu la Loto 6/49, în valoare de peste 3,9 milioane de euro, a fost câştigat de un giurgiuvean.
CNN: Miss Argentina și Miss Puerto Rico s-au căsătorit.
PressOne: Cum să îți păstrezi mintea întreagă la sfârșitul lumii + Jibran: Cum să înveți să nu îți bați capul prea mult și să iubești îndoiala.
Designist a mers până la Satu Mare pentru a vă povesti cât de fain și-a amenajat una dintre cititoarele publicației casa de la 1890.
ART & DESIGN
Urban: Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino din Bușteni a deschis expoziția Goya & Dali. Controversials, cu peste 100 de lcurări ale celor doi artiști.
Taylor Swift este prima artistă care ocupă întregul Top 10 în Billboard's Hot 100 + o bunică de 95 de ani a fost nominaliztă la Latin Grammy pentru debut.
Nautilus: Coliziunea ghețarilor cu arta.
Vox: Cum să construiești un zgârie-nor din lemn. VIDEO
Experience: Inteligența artificială reconstruiește frescele distruse de la Pompei.
Colector: Săptămâna trecută s-a aflat că o pictură de-a sa a fost expusă, decenii la rând, cu susu-n jos. Cine a fost, de fapt, Piet Mondriani?
A apărut primul roman despre uigurii din China: The Backstreets.
Un interviu Life cu Francesca Velicu, prim-balerină la English National Ballet.
WallStreet: Primaria Sectorului 6 va investi 20 de milioane de euro pentru amenajarea parcului din jurul Lacului Morii.
THE CITY
Times of Israel: Provocarea urbanizării.
Profit: Nicușor Dan nu se încurcă: vrea hărțile Ministerului Apărării.
Cum arată un oraș ideal? Este integrat în natură, este sălbatic, transformă clădirile istorice în grădini publice, îi conectează pe localnici și este gândit pentru plimbare.
Zeppelin: Mai au cei săraci și clasa de mijloc loc în oraș?
WorldAtlas: Cele mai mari zece orașe din lume.
TechReview: Datele furnizate de șoferi prin smartphone-uri ar putea ajuta la identificarea cazurilor în care podurile au nevoie de reparații urgente.
ArchitecturalDigest: Artista Mariko Mori a imaginat o bijuterie de clădire.
OUT-DOR
G4Media: Turismul hotelier pe Litoral a scăzut cu cca. 20% faţă de anul trecut. Tendința se va păstra și în 2023 . „Mamaia a scăzut mult.” În sfârșit!
NatGeo: Cele mai bune 25 de locuri de vizitat în 2023.
TimeOut: „Trăim o fantezie”. Cum este să fii nomad digital?
Turismul cultural nu e doar despre muzee și galerii de artă. E despre trăiri.
BBC: Aeroportul care a schimbat Europa.
Cele mai frumoase 13 sate montane, conform LuxuryColumnist.
Backpacker: Opt mituri despre supraviețuire de care să nu vă lăsați păcăliți.
Forbes a strâns cele mai bune geci de schiat pentru domni și doamne.
Și o super-poveste CBC: o expediție a dat peste o cameră foto pe un ghețar izolat din Yukon, la 85 de ani după ce a fost lăsată acolo de un celebru alpinist.
Un interviu Urban cu Cristian Ilea, capitanul primei expediții fluvio-maritime a unui echipaj românesc în jurul Europei. Cristi ne-a trimis și o poză.
NATURĂ
Sky: În 30 de ani, vor dispărea toți marii ghețarii, inclusiv cei de pe Kilimanjaro și Dolomiți, susțin autorii unui raport ONU.
Hotnews: Mica vară din noiembrie.
SpotMedia: În ciuda deciziei CCR, Ciucă nu renunţă construcţia de hidrocentrale în arii protejate. Cică avem nevoie de energie. Și noi, de lideri.
GreenReport: Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi construit lângă Arad.
Cele mai mari erupții vulcanice din istoria Pământului au loc cam la 100 de milioane de ani o dată. Dar atunci când se întâmplă, se schimbă totul.
Oamenii căută de mii de ani un elixir al tinereții. Celine Halioua crede că a găsit unul, pentru câini. Aveți răbdare, urmăm și noi, ne liniștește Wired.
BigThink: Există cel puțin 15 tipuri diferite de apă solidă (gheață). Oamenii de știință cred acum că ar putea exista și un al doilea tip de apă lichidă.
Scriitori și animale e o serie de articole Scena9 despre „capriciile animalelor din viața noastră”. În ordinea numerelor de pe tricou: Electrocardiograma, Roxilein, Ruxandra și vacile din Weiten, Înjurături și mamifere, Și după.
ISTORII
Hotnews: Harta celor mai puternice cutremure din România ultimilor 600 de ani + Recorder: Suntem pregătiți să vorbim despre un mare cutremur?
Quartz: Scurtă istorie a orei de vară.
„Oamenii curaţi la suflet n-au scăpat. I-am terminat pe toţi.” Video-interviu cu torționarul Franz Țandără, sculă a comunismului autohton.
NPR: De ce anticii au pictat aceleași 32 de simboluri în peșterile din toată Europa?
YourTango: Cum s-a schimbat imaginea femeii „ideale” în ultimii 3 000 de ani.
Consumăm alcool, sub varii doze și forme, de mai bine de 20 000 de ani, dar abia de câteva secole a început să dăuneze grav.
TheNewYorker: Ce ne pot învăța antropologii care au studiat societățile umane timpurii despre îmbunătățirea locurilor de muncă de azi.
Grunge: Pasaje din Biblie confirmate de știință.
Archeology vă prezintă primul autor cunoscut în istorie.
TheConversation: Originile societății umane sunt mai complexe decât am crezut.
DW: S-a împlinit secolul de când a fost descoperit mormântul lui Tutankhamon.
Să aveți un wekend fain!