SAVANTGARDE #206
Future today. A weekly digest on science, technology, design, arts, nature & more.
LONG READ // BBC: Mii de fotografii din lagărele de detenție în care sunt încarcerați uigurii au fost piratate de pe serverele poliției chineze. Dar Xi Jinping nu se lasă.
SCI_TECH
Cum funcționează inteligența artificială Google care transformă texte în imagini. Câteva pilde, în TheVerge. Iar TechReview vă dezvăluie și secretul întunecat din spatele simpaticelor imagini.
Yahoo: Oamenii de știință au rămas foarte surprinși după ce un experiment de editare genetică a transformat blânzii hamsteri în bătăuși feroce.
NewScientist: Internetul cuantic mai face un pas spre teleportarea datelor.
ScienceFocus: Cinci moduri prin care tehnologia bazată pe ciuperci va schimba lumea.
SingularityHub: Livrări în 30 de secunde? Un start-up american vrea să construiască un Hyperloop pentru colete.
Medium: Viitorul ar putea fi alimentat de turbine eoliene zburătoare autonome.
aeon: Avem nevoie de un nou tip de abordare a învățării: imaginologia.
Abilitățile de vorbire și de limbaj ale omului modern sunt unice. Deși e rezultatul unei evoluții de milioane de ani, urmărirea acestei abilități în arhiva de fosile nu e posibilă pentru că nu lasă o amprentă directă. În schimb, la descifrarea ei ne ajută analiza modului în care comunică cele mai apropiate rude ale noastre din lumea animală. Un text ScienceBlog.
FOTO // Arta descoperită sub microscop: Premiile Olympus Image of the Year.
FUTURE // NewAtlas: Un submarin mai special cu spațiu de distracție pentru 120 de invitați.
THE INDUSTRY
9to5Mac: DuckDuckGo a bătut palma cu Microsoft pentru a nu-i bloca acesteia toate dispozitivele de urmărire. We don’t store your personal information. Ever. Asta scrie pe siteul motorului de căutare a cărei reputație se baza tocmai pe nivelul de confidențialitate promis utilizatorilor.
Futurism: Meta/Facebook spune că, de fapt, nu-i mai arde de niciun Metaverse.
Un raport despre starea criptomonedelor în 2022.
G4Media: Americanii de la NuScale vor amplasa, la Doicești, în județul Dâmbovița, primul micro-reactor modular din țară.
EuropaLiberă: Fabrica Dacia din Mioveni și-ar putea schimba proprietarul. Renault își divizează activitatea.
NiemanLab: Condé Nast, printre altele, editorul publicațiilor Vogue, Wired, The New Yorker și GQ, „nu mai e o companie de reviste”, spune directorul său general Roger Lynch.
Euronews anunță lansarea Euronews România.
Producătorii de vin au o nouă idee: învechesc sticlele sub apă. Rezultatul cică e delicios, scrie Food52.
INTERVIU // Nautilus a stat de vorbă cu Caleb Scharf, astrobiolog de la Universitatea Columbia. O discuție mai liberă despre extratereștri.
PRIVEȘTE CERUL
BigThink: Fără muzică pe Marte: sunetele sunt cu totul altfel acolo.
Space: Oamenii ar putea deveni o specie cu adevărat interplanetară în vreo 200 de ani, susțin fizicienii.
PopularMechanics: Pământul va avea din nou doar un singur mega-continent, treabă care probabil ne va pune capăt zilelor, spun experții.
Newsweek: Cum a văzut un astronaut german războiul din spațiu.
INFOGRAFICĂ // VisualCapitalist: Ce arme sunt interzise/restricționate în război?
ACTORUL ȘI SĂLBATICII
TheGuardian: Într-o acțiune fărăr precedent, YouTube a șters peste 70 000 de videoclipuri și 9 000 de canale legate de război. Pentru că invazia nu e misiune specială.
Companiile de social media sunt presate să înceapă arhivarea dovezilor privind crimele de război. Cum va funcționa toată traeaba, vă spune codastory.
Wired: Sursele deschise de informații ar putea schimba desfășurarea războiului clasic.
Hotnews: Un ofițer rus a pierdut un laptop cu informații militare după o noapte zdravăn îmbibată în alcool.
USNews: Cum s-a schimbat viața în Rusia în primele trei luni de război + Digi24: Studenții ruși nu vor mai putea studia sau lucra în afară.
DailyMail: Un fost șef al MI6 spune că „până în 2023, Putin va dispărea”. George Soros, deși la Davos, are o viziune mai apocaliptică: Civilizaţia umană ar putea să nu supravieţuiască războiului lui Putin.
ArtNews: Săpând tranșee în Odessa, soldații ucraineni au dat peste niște comori. Și tot în Odessa, de teama rușilor, muzeele și-au ascuns colecțiile. O corespondență PressOne.
Scena9 publică traducerea unui text fain din TheNewYorker: The Ukraine. Iar Spectator scrie despre aliatul călăilor: Pușkin, Brodski și rădăcinile adânci ale șovinismului rusesc.
ANALIZĂ // Mai țineți minte? Ce e roșie, cântă și pute? TheEconomist: De ce e armata rusă atât de slabă?
LIFE & SOCIETY
Politico: Cresc cazurile de variola maimuței în Europa. Wired încearcă să deslușească misterul răspândirii globale a virusului + O infografică.
WPR: O hartă a lumii cu decesele cauzate de arme de foc în 2022.
JurnalMD: Cumnatul lui Igor Dodon a fost prins de procurori în timp ce mânca o recipisă care îl incrimina pe fostul președinte, săltat de mascați.
CNN: Niște băieți din Irak au încercat să îl asasineze pe fostul președinte american George W. Bush.
Raportul Amnesty International despre starea pedepsei capitale în lume.
Discover: Specialiștii încearcă să priceapă numărul mare de sinucideri în rândul veterinarilor.
DesignTaxi: Faceți cunoștință cu Kami, primul influencer virtual cu sindrom Down.
Germanii și sexul? E complicat. Un interviu DeutscheWelle cu Regine Thoeren, proprietara singurului sex shop pentru femei din Köln.
TheAtlantic: Formula matematică pentru a apărea la momentul potrivit la o petrecere.
SingularityHub: Un „ceas al îmbătrânirii” vă spune ce vârstă biologică aveți.
NeuroScience: Stresul vă poate face mai egoiști.
BonAppetit: Cum va arăta cina în următorii 100 de ani.
DW: Germanii au primit ordin să își țină pisicile în casă, altfel riscă o amendă de 50 000 de euro.
NERVI // NeuroScience: Copiii cărora le plac aventurile au o minte mai sănătoasă. Cum mai sănătoși și mai deștepți sunt și cei cărora le plac distracțiile, completează Outside.
THE CITY
Agerpres: La Oradea se v-a construi un campus școlar internațional unde se va preda în cinci limbi. O investiție de 4,5 milioane de euro.
Hotnews: După zece ani, asociația Parcul Natural Văcărești renunță la colaborarea cu Primăria Capitalei, acuzând modul de lucru haotic și incompetența.
În perspectiva JO din 2024, Champs-Élysées se va transforma într-o uriașă grădină. Euronews vă prezintă cum va arăta celebrul bulevard, de la Place de la Concorde la Arcul de Triumf. VIDEO
ScienceBlog: Cum au fost construite orașele antice din pădurea amazoniană fără a afecta natura.
Napoleon și urbanismul de secol XIX. Apariția orașului modern. O expoziție online pe Europeana.
DOCUMENTAR // Norilsk este cel mai nordic oraș al planetei. Și cel mai toxic. Regizoarea Victoria Fiore s-a chinuit doi ani să intre în orașul interzis. După numeroase încercări eșuate, în cele din urmă a primit, totuși, viza de acces. O producție TheAtlantic.
ART & DESIGN
Recorder: Cristian Mungiu prezintă R.M.N.: „Reacția de acasă e foarte importantă pentru că justifică de ce sunt încă în România”. PODCAST
RollingStone: A murit Andrew Fletcher, clăparul trupei Depeche Mode.
ARTnews: Ce este, de fapt, un „muzeu al viitorului”? (foto)
Forbes: O sculptură a lui Dalí, dispărută timp de patru decenii, ar putea valora 20 de milioane de dolari.
Curatorial: Un proiect nigerian caută „dreptate virtuală” pentru operele furate de europeni din Africa, în perioada colonială.
DesignTaxi vă prezintă instrumentul de „citire bionică” care te ajută să lecturezi mai repede. Și tot DesignTaxi scrie de un studiu care arată că fonturile ne afectează emoțional.
Times of Israel: Un nou film readuce la viață mărturisirile lui Eichmann despre Holocaust, folosind propria sa voce.
CreativeBlog: 12 cursuri gratuite pentru a vă pune în mișcare creativitatea.
Gărâna Jazz Festival: 7-10 iulie + Festivalul Internațional de Teatru Sibiu: 24 iunie-3 iulie + Bookfest: 1-5 iunie, la Romexpo, unde, ca să fac și puțină reclamă, puteți cumpăra, la standul editurii Brumar, și o carte apărută recent și pe care am coordonat-o: Jurnal din vremea pandemiei. Proză de grup.
PODCAST // Nora Iuga la Scena Deschisă.
RECOMANDĂRILE SAVANTGARDE: FOTOGRAFIE
PROFIL // De profesie farmacist, Gheorghe Popa s-a născut în 1982, la Aiud. Lucrările sale sunt un monument dedicat frumuseții unice a naturii neatinse, cu scopul de a trezi simțul responsabilității și atenția privitorilor. Creativitatea cu care a fotografiat lacurile Cuejdel (foto) și Geamăna i-a adus recunoaștere internațională, câștigând numeroase premii internaționale, Gheorghe Popa fiind și primul român care a expus o fotografie la Galeriile National Geographic Fine Art. Imaginile sale pot fi văzute în National Geographic, Natuurfotografie Magazine (Olanda & Belgia), Forum Naturfotografie (Germania), Elements Magazine (Canada) și On Landscape (UK).
OUT-DOR
Forbes: Aeroportul Băneasa se redeschide în această vară, când, scrie EuropaLiberă, vacanțele vor fi mai scumpe cu vreo 25%.
AP: Cehii lansează cel mai lung pod pietonal suspendat din lume, iar olandezii, trenuri de noapte spre șase orașe importante ale Europei.
AdventureJournal: Primul câine care a făcut înconjurul lumii pe jos a ajuns acasă.
Outside: Cele mai populare o sută de echipamente outdoor ever.
Și știrea care a aprins multe beculețe zilele astea: TimeOut: Ați putea primi 50 000 de lire sterline dacă vă mutați pe o insulă de vis din Scoția. Totuși, înclin să cred că la Gura Portiței e nițel mai bine.
PE VAL // WorldSurfLeague: Un surfer german a doborât recordul mondial pentru cel mai mare val dovedit vreodată.
INTERVIU // Scena9 a stat de vorbă cu fotograful Lalo de Almeida despre proiectul său Amazonian Dystopia, premiat la concursul de fotojurnalism World Press Photo de anul acesta. Expoziția cu imaginile câștigătoare poate fi vizitată, din mai până în iulie, în mai multe orașe din România.
NATURĂ
O știre bună! OurWorldInData: Mamiferele sălbatice revin masiv în Europa, grație eforturilor de conservare. INFOGRAFICĂ
Un reportaj NYTimes din „Alpii” Transilvaniei. ($)
FastCompany: Câștigătorii din acest an ai premiilor Green Nobel.
TheNational: Furtunile de nisip din Irak continuă să blocheze orașele.
TheConversation vă spune când e cu adevărat dispărută o specie.
SciTechDaily: Schimbările climatice vor afecta somnul tuturor pământenilor.
ZMES: Stăncuțele se adună pentru „a vota” când e timpul să zboare împreună.
ScienceBlog: Câteva argumente pentru a vorbi politicos cu animalele.
VisualCapitalist: Unde vor ajunge deșeurile de plastic ale lumii până în 2050. INFOGRAFICĂ
Smithsonian: Insula portoricană guvernată de 1 500 de maimuțe.
Smithsonian: Specialiștii propun crearea unei arhive mondiale de sunete acvatice.
RECORD // MMM: Zeus este, oficial, cel mai înalt câine al planetei.
ISTORII
99%Invisible: La sfârșitul anilor 1700, un tânăr pe nume Friedrich Froebel urma să devină arhitect, dar un prieten l-a convins să se ocupe mai degrabă de educație. Froebel, om docil, a sfârșit prin a avea mai multă influență asupra lumii arhitecturii și a designului decât probabil oricare alt arhitect. Pentru că Friedrich Froebel a creat grădinița.
TVR: Adevăruri despre trecut: Copilărie parţial color.
OpenCulture: Cât ar costa să construim un Colosseum astăzi?
Smithsonian: Adevărata poveste a lui Pinnochio nu e cu minciuni.
ShutterStock: Tradiții de nuntă din întreaga lume. FOTO
TheGuardian: Cine îl deține pe Einstein? Bătălia pentru cea mai celebră față din lume. LONG READ
CALENDAR
În fiecare an, la 18 mai, tătarii crimeeni comemorează unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria lor: Sürgün-ul. La 18 mai 1944, la ordinul lui Stalin, întreaga populație tătărească a peninsulei Crimeea a fost deportată în Siberia, zona Munților Ural și Asia Centrală. Într-o singură noapte toți tătarii crimeeni au fost adunați și înghesuiți în bou-vagoane pentru a fi trimiși în exil. Operațiunea a început în jurul orei 03.00 dimineața și s-a încheiat pe 20 mai, la 4 după-masă. Mai multe informații și un film: aici și aici.