SAVANTGARDE #205
Future today. A weekly digest on science, technology, design, arts, nature & more.
// Nautilus: În fiecare săptămână măncăm plastic cât pentru un card de credit. Într-o viață? Vreo 18 kg pe persoană metafizică.
SCI-TECH
CGTN: China lansează primul smartphone cu criptare cuantică.
Smithsonian: De ce transformă oamenii de știință moleculele în muzică.
NewScientist: Sistemul de comunicare cuantică ar putea detecta cutremurele.
SingularityHub: Chinezii construiesc un baraj gigantic doar cu roboți.
BigThink: Sunt unele lucruri atât de tabu încât știința n-ar trebui să le cerceteze niciodată?
Wired: Oamenii de știință încep să se prindă cât de diversă este lumea microbilor. Au, însă, o problemă: nu se pot pune nicium de acord ce nume să le dea.
// N-ar prea trebui să ne batem capul să dezvoltăm softuri conștiente, măcar până când le facem, recomandă Jim Davies, expert în științe cognitive, în ScientificAmerican. OPINIE
THE INDUSTRY
NewYorker: Problema blamării roboților pentru că ne iau joburile.
TheVerge: De ce ar trebui Elon Musk să citească ultimul raport Facebook despre transparență.
Wired: Armata americană își face propriul metaverse.
Engadget: Divizia rusă a Google și-a anunțat falimentul.
TheGuardian: Băncile s-au prăbușit în 2008, iar sistemul alimentar e pe cale să repete experiența. OPINIE
Co-fondatorul Skype vine pentru un masterclass la IQ Digital Summit Iași. Pe 27 mai, în sala mare a Teatrului Național.
Raportul Comisiei Europene despre piața de miere. Numărul de stupi pe continent: Spania: 3 034 000, România: 1 998 000, Polonia: 1 678 000, Italia: 1 606 000, Franța: 1 584 000 + RFI: Stupi cu inteligență artificială într-un kibbutz din Galileea.
Un interviu TheGuardian cu Bill Gates. Despre Ucraina, Covid & more.
// VRScout: Ce să mai faci cu parbrizul când ai VR? Modelul autonom Apple.
iQ
Pentru fiecare ediție rog câte un cititor/cititoare să ne spună: (1) cu ce personalitate din trecut și-ar dori cu adevărat să se întâlnească și (2) ce anume ar întreba-o. Astăzi ne răspunde Dan Radu, jurnalist:
Pot să am două opțiuni? Prima ar fi să stau măcar o zi cu Marcus Aurelius, lângă masa de scris unde punea pe hârtie Gânduri către sine insuși, sub vreun cort militar, într-o tabără de pe malul Rinului, în eternele lui campanii militare. Și să-l întreb: „Care e cea mai mare greșeală a vieții pe care ți-o reproșezi, bătrâne?”
Și apoi, în anul 701 Î.H., în cortul marelui rege asirian Sanherib, în ultima seară din asediul Ierusalimului, unde se ascundea un alt mare rege, al iudeilor, Ezechia. Gata să ia și ultima cetate a lor și să-i șteargă de pe suprafața pământului pentru totdeauna, Sanherib se răzgândește, ridică în mod suprinzător asediul și pleacă.
Dacă distrugea Ierusalimul atunci, seminția iudeilor dispărea, pe cale de consecință și creștinismul și islamul. Lumea noastră ar fi arătat cu totul și cu totul altfel. Un prim și mare turning point al istoriei așa cum o știm.
Aș fi vrut să mă uit la el cum își adună generalii și le zice: „Gata, plecăm!”, spre mirarea lor totală. Și să fiu astfel un martor cu gânduri amestecate la momentul zero al civilizației actuale.
// După ce l-a învins pe campionul mondial Magnus Carlsen, lui Rameshbabu Praggnanandhaa nu-i stătea capul la nimic altceva decât să recupereze orele nedormite. Un profil al senzaționalului tânăr șahist indian, realizat de CNN.
PRIVEȘTE CERUL
Se dă o luptă dură pentru a câștiga miliarde de dolari din resursele Lunii. Care este povestea ei de până acum, vă spune ScienceFocus.
Futurism: La Pentagon există o „societate secretă" care ascunde informații despre OZN-uri + Quartz: Armata americană nu-și poate explica toate ciudățeniile pe care le văd piloții săi pe cer.
Colossal: Imagini aeriene cu un cimitir de avioane + Gizmodo: Cele mai bune fotografii ale anului despre Calea Lactee (foto).
ACTORUL ȘI SĂLBATICII
Actualii și foștii angajați descriu televiziunea de stat rusă ca pe o armată, o armată cu câțiva generali și mulți soldăței care nu pun niciodată la îndoială ordinele. În interiorul mașinii de propgandă a lui Putin, o analiză NewYorker.
Insider: „Până și germanii, sub Hitler, au încercat să păstreze această colecție.” Rușii au distrus singura bancă de gene vegetale din Ucraina.
Agerpres: Soldații ruși morți în Ucraina: tineri, săraci, aparținând minorităților etnice.
TechSpot: Hackerii au creat un robot telefonic pentru a-i șicana pe oficialii ruși.
Yahoo: Stepan, o pisică din Harkiv, a primit premiul World's Top Influencers & Bloggers 2022, la Cannes + Aventura unei pisici răpite de ruși în Bucha.
Umor cu premeditare. G4Media: Ambasada Rusiei la Bucureşti: „Speculaţiile presei occidentale despre boala şefului Statului rus sunt la fel de neadevărate ca şi falsurile despre, să zicem, masacrele asupra civililor din Bucea, Borodianka”.
Nu, America nu se va prăbuși. O analiză Noahpinion.
// Yuliia Paievska, paramedic, este cunoscută în Ucraina sub numele de Taira, poreclă provenită de la numele pe care și l-a ales în jocul video World of Warcraft. Folosind o minicameră de filmat, ea a înregistrat 256 de gigabiți din eforturile supraomenești depuse de echipa sa, în Mariupol, pentru a aduce oamenii înapoi din pragul morții, inclusiv militari ruși. Taria a transmis cardul de memorie cu tulburătoarele imagini unei echipe Associated Press, ultimii jurnaliști internaționali aflați în Mariupol, în timp ce aceștia plecau din oraș. Soldații ruși au capturat-o pe Taria și pe șoferul ei a doua zi, la 16 martie.
// Recorder: Misiune sub acoperire pentru un stat mafiot.
LIFE & SOCIETY
G4Media: Cel puţin opt milioane de români se află în afara graniţelor ţării.
NPR: Echipele de fotbal masculin și feminin ale SUA vor fi plătite în mod egal. Gigi a lipsit de la dezbateri.
EuropaLiberă: De ce sunt elevii români analfabeți funcțional.
„Nu suntem toate niște bătrânele posomorâte cu nasul în Biblie." O călugăriță explică pentru New York Times de ce rețelele de socializare pot fi un instrument util.
Un raport al serviciilor americane despre extremismul misogin.
Digi24: Ce este și cum se manifestă variola maimuței, boala care a declanșat starea de alertă în mai multe țări din Europa.
ScreenShot: Parlamentul elvețian face revoluție: a votat „consimțământul prezumtiv” pentru donarea de organe, ceea ce face ca orice cetățean elvețian să devină donator după decesul său.
Mic: Știința confirmă ceea ce știam de la bun început: jucăriile sexuale sunt sănătate curată.
Un text fain: FreddiedeBoer: Încetați să vă mai cereți scuze.
// TheGuardian: Povestea enigmaticului „om-păianjen” din agitatul Sudan.
// TNW: Un iaht zburător pentru a alina suferința de a fi bogat.
ART & DESIGN
Forbes: Primul nud desenat de Michelangelo, dispărut de multă vreme, se vinde pentru suma record de 24,4 milioane de dolari.
LitHub scrie despre ascensiunea Insta-artiștilor și a Insta-poeților.
Psyche: De ce ne-a luat mii de ani să vedem culoarea violet.
NYIP: Tendințele din fotografie.
Aeon: Cum ar performa Aristotel astăzi, la Hollywood.
BigThink: O listă de 715 melodii verificate științific că dau fiori.
Puteți răsfoi online ediția de vară a revistei de design ICON.
DesignTaxi: Umbrela Adidas x Gucci nu rezistă la ploaie. Dar e arătoasă și costă 13 000 de dolari.
// RollingStone: A murit Vangelis, un uriaș. Am căutat câteva dintre contribuțiile sale muzicale care mi-au făcut zilele frumoase: End of the World, 666, Heaven & Hell, Private Collection, Odes, Rapsodies. R.I.P.!
RECOMANDĂRILE SAVANTGARDE: FILM SERIAL
În această ediție, de la Mihnea Măruță:
Astăzi vă propun trei seriale care abordează relația dintre afaceri și putere:
Los Favoritos de Midas (The Minions of Midas, titlul englezesc), o serie spaniolă (bazată pe o povestire de Jack London) în care un manager de mare perspectivă, care ține la principiile sale, e amenințat de un grup ocult că vor omorî câte un nevinovat dacă nu le virează milioane de euro;
Succession, unde urmașii octogenarului care deține cel mai puternic trust de presă din America se arată unul mai nepotrivit și mai laș decât altul în tentativele lor de a prelua controlul afacerii (ceea ce îmi amintește o frază a scriitorului sârb Milorad Pavić: „o generație de învingători naște o generație de învinși”);
Billions – o înfruntare excepțională între un procuror cu minte de șahist și un miliardar cu voință debordantă, o frescă a Americii de la cel mai înalt nivel, unde legea este pretext și informațiile secrete sunt cea mai căutată marfă, o poveste în care nu poți să ții cu nimeni, ci doar să înveți mecanisme și să admiri inteligența scenariștilor.
RECOMANDĂRILE SAVANTGARDE: FILM
În ediția de astăzi, de la Cristian Gugu:
r. Michael Cimino: The Deer Hunter / 1978
Câștigător a cinci premii Oscar, Vânătorul de cerbi îi are ca protagoniști pe Robert De Niro și Christopher Walken, într-o poveste de neuitat despre prietenie și curaj în timpul războiului din Vietnam. [Amazon]
r. Sergiu Nicolaescu: Nemuritorii / 1975
Treisprezece foști camarazi de luptă din oastea lui Mihai Viteazul, răspândiți prin Europa, se reîntâlnesc și decid să se reîntoarcă în țară pentru a-și îndeplini jurământul față de Voievod. Coloana sonoră: Phoenix. [Cinemagia]
THE CITY
A fost aprobată începerea lucrărilor la aquaparkul din Salonta (foto).
TimeOut: De ce se construiesc atât de multe megaorașe noi?
TheConversation: Cum ar putea schimba metaverse relația noastră cu spațiul urban.
Scena9: Blocuri strâmbe: cum ajungem să locuim prost pe bani mulți.
FastCompany: Administrația Londrei să „resălbăticească” orașul. Și nu doar a Londrei.
OUT-DOR
Șase plaje din România au primit distincția Steagul Albastru anul acesta, cu o plajă în plus față de 2021.
Agerpres: Castelul Corvinilor din Hunedoara va găzdui o nouă ediție a Târgului European al Castelelor, în zilele de 27 și 28 mai.
Euronews: Câteva drumuri europene faine de bătut cu bicicleta vara asta.
TimeOut: Cele mai tari destinații Airbnb pentru 2022.
Outside: Arta de a spune povești copiilor la focul de tabără. Și tot Outsider are un ghid despre cum să nu te rătăcești și, dacă totuși se întâmplă, câteva sfaturi pentru a găsi drumul înapoi.
Bloomberg: Mersul pe jos sau cu bicicleta la serviciu te-ar putea face mai productiv.
// Quinn Brett a făcut o călătorie de aproape 4 000 de kilometri cu un triciclu manual. Poveastea extraordinarei aventuri, în Sidetracked. FOTO & VIDEO
// AEON: Elogiu lentorii: o călătorie cu un Ford Model-T prin Europa, iarna.
NATURĂ
ZMES: Poluarea ucide peste nouă milioane de oameni în fiecare an, cu 66% mai mult decât în urmă cu două decenii.
Digi24: De ce tot arde Parcul Natural Văcărești. Interviu cu directorul parcului. PODCAST
ScientificAmerican: Cum au cucerit mamiferele lumea după apocalipsa asteroizilor.
DW: Secete, incendii și inundații. Ar putea schimbările climatice să decidă alegerile din Australia?
Vice: Pisicile își cunosc numele. Probabil și pe al nostru.
Hyperallergic: Dinozaurul care a inspirat terifiantul personaj din Jurassic Park se vinde cu 12,4 milioane de dolari.
TheGuardian: Războiul ar putea fi cauza creșterii numărului de delfini morți în Marea Neagră.
LiveScience: Caracatițele se torturează și se devorează după împerechere. În sfârșit, știm și de ce.
Emmanuel Amoah a câștigat recent Premiul Whitley, cunoscut sub numele de „Oscarul verde”. Mongabay a stat de vorbă cu el.
ISTORII
Acum 50 de ani, pe 16 mai 1972, s-a inaugurat Sistemul Hidroenergetic Porțile de Fier I. Atlantidele României. Așezări șterse de pe hartă, un text pe care l-am scris despre zecile de așezări inundate atunci și în alte proiecte similare din țară (foto).
Input: Pasionații de arhive pun online casete VHS prăfuite.
Smithsonian: Un uriaș oraș subteran s-ar putea să fi fost un refugiu pentru zeci de mii de creștini?
FarOut: Cum a creat Donna Summer curentul new wave cu imnul disco I feel love.
JSTOR: O super-arhivă a ziarelor din pușcăriile americane, 1800-2020.
Mircea Morariu: O comoară. De citit.